Heb jij een blauwe, rode of zwarte bes in huis?

We hopen dat je blij bent met de fruitstruik die je in je handen hebt. Nu zit hij nog in een pot. Plaats hem in de vollegrond en geef hem ruimte om te groeien, aandacht (water) en laat de natuur zijn werk doen. Goed voor de biodiversiteit en jij plukt er de vruchten van.  

Zwarte bes

De zwarte bes is een fruitsoort die van nature groeit in Nederland. Een fijn lokaal fruitsoort. Daarnaast ook een superfood, want het zit boordevol anti-oxidanten. Zelfs meer dan goji-bessen. Ook zijn het vitamine C bommetjes. Goed spul hoeft niet van ver te komen ;-).  

Zo verzorg je de zwarte bes

  • Standplaats: zonnig, halfschaduw
  • Plant de fruitstruik in een goed bemeste grond. Licht zure grond mag, maar niet te zuur. Ook is het belangrijk goed vochtvasthoudende grond te hebben, want de zwarte bes houdt niet van droge grond.
  • Maak een flink gat en vul dit met een mengsel van compost en potgrond.
  • Pas om met stikstofrijke meststoffen
  • De fruitstruik doet als zelfbestuiving.
  • Dek de fruitstruik af als er bloemetjes in zitten en er is nachtvorst

Zo verwerk je de zwarte bes

De zwarte bes is als rauw bes niet het lekkerst om te eten; ze hebben een wat wrange smaak. Het beste kun je ze koken en verwerken in bijvoorbeeld:

  • Bessensap
  • Bessengelei
  • Bessenjam
  • Bessenlikeur

Ook leuk: de zwarte bes is eenvoudig te stekken. Snoei de plant bij voorkeur als hij kaal is, maar niet wanneer het vriest. Gooi bij het snoeien takjes niet weg, maar zet takken van een centimeter of 20 op water of in grond binnen en wacht tot ze wortelen. Zet de gewortelde stekken in een pot binnen en na een paar maanden zijn ze sterk genoeg om buiten in de vollegrond te plaatsen.

rode bes

De rode bes is supergezond: boordevol vezels en vitamine C. Ook de rode bes komt van oudsher voor in Nederland. Lokaal, lekker een duurzaam!

Zo verzorg je de rode bes

  • Standplaats: zonnig, halfschaduw
  • Plant de fruitstruik in wat zanderige, niet te kalkrijke grond. Op zwarte klei doet de rode bes het ook prima. Zorg ervoor dat de grond vocht kan vasthouden, maar teveel vocht ook goed kan afvoeren.
  • Maak een flink gat en vul dit met een mengsel van compost en potgrond. Geen bemeste tuinaarde of andere mest.
  • Geen stikstofrijke meststoffen
  • De fruitstruik doet als zelfbestuiving.
  • Dek de fruitstruik af als er bloemetjes in zitten en er is nachtvorst

Zo verwerk je de rode bes

Je kan de bes meteen na het plukken eten, maar natuurlijk kun je ook experimenteren door ze bijvoorbeeld te verwerken in:

  • Fruitsalade
  • Bessensaus
  • Op flensjes of pannenkoekjes
  • Kwark
  • Taartversiering

Ook leuk: de rode bes is eenvoudig te stekken. Snoei de plant bij voorkeur als hij kaal is, maar niet wanneer het vriest. Gooi bij het snoeien takjes niet weg, maar zet takken van een centimeter of 20 op water of in grond binnen en wacht tot ze wortelen. Zet de gewortelde stekken in een pot binnen en na een paar maanden zijn ze sterk genoeg om buiten in de vollegrond te plaatsen.

blauwe bes

Blauwe bessen zijn ook erg gezond, bevatten veel vitamine A, B en C en antioxidanten. Ze hebben een zachte en zoete smaak. De blauwe bes is winterhard en doet het goed, gewoon in de vollegrond.

Zo verzorg je de blauwe bes

  • Standplaats: zonnig, halfschaduw en op een wat beschutte plek waar de plant niet te veel wind vangt.
  • Plant de fruitstruik in een goed zure grond. Ook is het belangrijk dat de grond vocht goed vasthoud, maar de blauwe bes houdt niet van kletsnatte voeten.
  • Maak een flink gat en vul dit met een mengsel van compost en potgrond. Geen bemeste tuinaarde of andere mest.
  • Geen stikstofrijke meststoffen
  • De fruitstruik doet als zelfbestuiving.

Zo verwerk je de blauwe bes

Je kan de bes meteen na het plukken eten, maar natuurlijk kun je ook experimenteren door ze bijvoorbeeld te verwerken in:

  • Fruitsalade
  • Op flensjes of pannenkoekjes
  • Kwark
  • Taartversiering